header
 

.prosjekter

. loose ends

. alemset

. angels

. arvestoff

. memory lane

. sediments

. waiting

. avmakt

. incubato


waiting6

L O O S E ... E N D S

I dette prosjektet  ønsker jeg å se på sammenhengen mellom kvinners nitidige arbeid innen kunsthåndverkstradisjonen og meditative/performative arbeider som vokser frem gjennom en intuitiv prosess.

Jeg jobber frem tepper/ bilder gjennom tegning. Et nitidig og tidkrevende arbeid. Jeg tror kvinnene bearbeidet sine liv og byrder gjennom dette nitidige arbeid , på samme måte som det intuitive kunstneriske arbeidet/livet, belyser og bearbeides gjennom sin prosess.

Det tradisjonelle flettemønsteret i norsk tradisjon ble brukt som kontemplasjonsmønster og til utestenging av det onde. Derfor bruker jeg det til å dekke over byrder - byrder som bæres som noe usynlig, men som likevel er der og ”feies” kanskje under teppet.

Dette er symbolske betydninger som fortsatt benyttes i samfunnet. Flettemønster finner vi gensere og mye annet materiale, der vi i overført betydning kan se på klær som en beskyttelse.

Jeg jobber med stoffelighet og stoff som beskyttelse. Beskyttelse av hud, kulde , følelser og det onde, slik de gamle flettemønstrene ble brukt til å holde Mara borte fra huset.  I den gamle tradisjonen, pyntet teppet også  veggene og holdt husene varme.

Det ble også bevisst sydd inn feil som beskyttelse. Det fullendte brakte uhell.
Jeg synes også det er viktig å se på kvinners nitidige arbeid, bearbeiding av levd liv, tradisjoner og hvordan livene våre er vevd sammen gjennom gitte symboler og betydninger av disse kulturelle referansene.

Prosjektet har fått navnet Loose Ends siden det handler om livet. En ”tråd ”som hele tiden er i bevegelse og som hele tiden vokser, bearbeides, er skjør og som plutselig slutter.

 

 

 

. copyright: Heidi Øiseth
. design: Artflow